Het Beste van Bart – Website maken, hoe pak je dat aan?

Deze maand in Het Beste van Bart – 🔥Websites maken, hoe pak je dat aan?🔥

Er zijn vele tools om websites mee te bouwen: van professioneel tot zeer eenvoudig, van veilig tot onduidelijk en van gratis tot heel erg duur.

In het komende cspe van vmbo D&P is het maken van een website een onderdeel van het examen. Als school en docent wil je dit op de juiste manier oefenen en afnemen. Ik heb flink wat zoekwerk verricht naar de perfecte websitebouwtool, maar die heb ik nooit gevonden. Elke tool die beschikbaar is heeft voor- en nadelen. Omdat aan examenkandidaten specifieke eisen worden gesteld, hebben we er zelf een gebouwd: website.maakiets.nl bevat een tool waarmee je allerlei vakjes kunt aanvinken. Dat is praktisch vóór en tijdens het cspe. Het levert de volgende voordelen op:

  •         De bediening is makkelijk voor docenten en leerlingen.
  •         De tool is veilig.
  •         De tool kan ingezet worden voor het cspe.

Ik gebruik hiervoor WordPress. Dat is een programma waar veel websites op draaien. Je hebt hierbij geen ingewikkelde programmeerkennis nodig om goede websites te maken. Ook zit er geen bedrijf achter dat jouw gegevens verzamelt en verkoopt. Dat is dus nog een voordeel van werken met WordPress. Maar, hoe zet je op een handige en veilige manier de WordPress-websites klaar voor jouw examenkandidaten? Hoe ga je die sites bewaren en beoordelen? Hoe zorg je ervoor dat ze niet zomaar online komen?

Mijn zwager was docent en is inmiddels fulltime webdeveloper. Hij heeft dus ervaring in het onderwijs maar kan ook professionele en ingewikkelde systemen programmeren voor grote bedrijven. Systemen die ‘gewoon’ moeten werken. Vanuit onze expertise hebben we een soort schil om WordPress heen gebouwd die, om het eenvoudig te zeggen, al het gedoe weghaalt. Leerlingaccounts zijn hierbij niet nodig: je geeft de leerlingen gewoon één code. Daarmee loggen ze in en kunnen ze aan de slag in een WordPress-omgeving. Zonder een code kom je niet op de site. Als docent kun je de site op niet-actief zetten en vervolgens kan de leerling er niet meer bij. Op deze manier maak je het onderdeel Website maken ‘cspe-ready’ en heb je geen gedoe met accounts, wazige bedrijven of ingewikkelde software. Het is daarmee een tool waarmee je uit de voeten kunt voor het cspe 2025.

Op dit moment ben ik bezig met het op papier zetten van een uitgebreide training over WordPress in combinatie met het cspe. Ook schrijf ik een stap-voor-staphandleiding met een samenvattend overzicht. Ik ga hier, zoals jullie van mij gewend zijn, video’s bij maken. Website.maakiets.nl is niet gratis. De kosten zijn €24,20 per leerling per jaar.

In week 8, rond 20 februari, verwacht ik de materialen klaar te hebben. Aangezien het cspe snel dichterbij komt, is enige haast geboden. Platform D&P organiseert een ingelaste onlinebijeenkomst op woensdag 19 februari om 15.30 uur. In deze onlinemeeting zal ik mijn tool laten zien, evenals het gemaakte lesmateriaal. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Wil je daar gebruik van maken? De deelnemende scholen van het platform hebben een mail met de link om in te schrijven ontvangen.