Landelijke Netwerkmiddag D&P – 31 mei 2023

D&P, your own way!

Kom je ook naar de Landelijke Netwerkmiddag D&P op 31 mei 2023?

D&P-scholen geven allemaal een eigen invulling aan het examenprogramma van het profiel en praktijkgerichte programma (pgp) D&P. D&P biedt scholen de ruimte en kansen het onderwijsprogramma D&P in te richten op een manier die past bij de scholen en de regio. Dit heeft tot gevolg dat scholen werken met en aan allerlei varianten van D&P-programma’s. De deur naar de eigen ambitie staat open.

Ons platform maakt zich sterk voor scholen om de ruimte en kansen die D&P biedt te benutten. Daarom is het thema van de netwerkmiddag dit jaar:

D&P, your own way!

De Landelijke Netwerkmiddag D&P begint om 11.45 uur met een inloopnetwerklunch op de informatiemarkt. Dit biedt je meteen een leuke gelegenheid om je collega’s te ontmoeten en rond te snuffelen op de markt waarop dienstverlenende partijen en hogescholen zichzelf presenteren.

Na de lunch start om 12.45 uur het plenaire programma. Leerlingen van MY college openen op hun manier de middag ‘D&P, your own way!’ Vervolgens verzorgt Ismail Aghzanay (www.meneeraghzanay.nl) een inspirerende motivational talk over ‘Het geheim van de leraar’! Als de leerlingen groeien en floreren, ontstaat er bij jou een vorm van oprechte blijdschap. Omdat jij dan namelijk ziet, voelt en ervaart dat wat jij doet, ertoe doet. Om ervoor te zorgen dat dit mogelijk is en leerlingen succeservaringen hebben, dien je als professional goed in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen wat daarvoor nodig is. In deze inspirerende motivational talk neemt Ismail jullie mee in hoe je leerlingen weer 'aan' kunt krijgen en daarmee kunt bijdragen aan kansengelijkheid.

Na het plenaire gedeelte starten de workshoprondes met diverse actuele thema’s. De middag hebben we georganiseerd in samenwerking met leerlingen en docenten van MY college uit Spijkenisse, het Van der Meij College uit Alkmaar en RSG Wolfsbos uit Hoogeveen. Je zult hen op verschillende momenten tijdens de middag tegenkomen.

Tijdens deze Landelijke Netwerkmiddag D&P worden foto- en video-opnames gemaakt. Wanneer je aan dit evenement deelneemt, geef je het Platform vmbo D&P toestemming om foto- en videobeelden waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan kun je dit bij binnenkomst aangeven bij de ontvangstbalie.

Vanaf 11:45 uur
Inloopnetwerklunch en informatiemarkt
12.45 uur
Plenaire opening D&P, your own way!
13.00 uur
Motivational talk – Meneer Aghzanay
14.00 uur
1e ronde workshops en informatiemarkt
15.00 uur
Pauze en informatiemarkt
15.30 uur
2e ronde workshops
16.30 uur
Napraten en borrelen in het D&P-café

Je kunt je inschrijven voor twee workshoprondes. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de eerste ronde de informatiemarkt te bezoeken. Deelname aan de workshops gaat op volgorde van aanmelden, dus doe het snel want vol is vol! Het is aan te bevelen om per school de collega’s over de workshops te verdelen, zodat je later de ervaringen kunt uitwisselen. Op de dag zelf hoor je in welke workshops je bent ingedeeld.

Zie, Hoor, Waardeer & Begrijp Mij! (alleen ronde 1)

Ismail Aghzanay

Lees Meer

Vormgeving STO binnen D&P

Andrea Astbury, Sandra van Selst & Martijn Zeegers - Arte College

Lees Meer

Skills Talents Vakwedstrijden - De meerwaarde van meedoen! (alleen ronde 2)

Swen Peeters & Daniël van Dam – WorldSkills Netherlands

Lees Meer

Best Practice D&P: Dinner Show

Geesje Veenstra, David van Vught & Hakim Gammaze – Van Maerlant

Lees Meer

Speciaal voor leidinggevenden

De toekomst van het beroepsgericht programma in het vmbo

Arjen Daelmans – voorzitter Stichting Platforms vmbo

Lees Meer

Speciaal voor leidinggevenden

Leidinggeven aan LOB

Karina Baarda – Expertisepunt LOB

Lees Meer

Van bedrijf tot opdracht met de toolbox van Bedrijf in de Klas (alleen ronde 2)

Martha Hoebens & Anouk Timmers – Bedrijf in de Klas

Lees Meer

Brainstormsessie Active Wall (alleen ronde 2)

Nando Kok – Interactive X Wall

Lees Meer

Informatiemarkt (alleen ronde 1)

Stel je laatste vraag aan Jeffrey Whyte

Lees Meer

 

Platform vmbo D&P - Meesterlijk Publiceren

Kom naar onze stand en kijk wat het Platform vmbo D&P allemaal te bieden heeft! Bijvoorbeeld informatieve brochures, diverse netwerkactiviteiten, kwaliteitswerkboeken en (voorbeeld)leermiddelen.Het Platform vmbo D&P heeft – met docenten uit het netwerk – leermiddelen ontwikkeld die leden niet alleen gratis kunnen gebruiken, maar ook mogen bewerken. Met deze opzet hoeven scholen die hun D&P-onderwijs zelf graag (regionaal) inkleuren niet het wiel uit te vinden. De leermiddelen zijn dan ook eindtermendekkend, zodanig opgezet (met contextrijke, betekenisvolle opdrachten) dat zij de D&P-gedachte tot hun recht laten komen en opgebouwd volgens een vaste, onderwijskundig onderbouwde, structuur. Om onze leden kwalitatief verantwoord materiaal te kunnen bieden werken we samen met Meesterlijk Publiceren. Deze organisatie, die (onderwijs)instellingen ondersteunt bij het ontwikkelen van eigen leermiddelen, zorgt in het geval van de platformleermiddelen voor geschikte formats, blauwdrukken, auteursbegeleiding en redactie.

Meer informatie? Wat kan het Platform vmbo D&P nog meer voor jou betekenen? Klik hier voor meer informatie.

Thieme Meulenhoff

MIXED D&P

Het beroepsgerichte vmbo is praktijkgericht en persoonlijk. Je wilt je leerlingen enthousiast maken en laten kiezen wat bij hen past. Neem nou Loes, zij wil meer over Voeding & beweging leren. Of Jip, hij verdiept zich liever in Marketing. Maar deze keuzes leiden vaak tot veel verschillen binnen een klas. Toch?
MIXED helpt je hiermee en biedt jou alle ruimte. Je stelt jouw eigen les samen. Je laat je leerlingen kiezen. Je differentieert op niveau. Dat maakt MIXED uniek.

Kom langs bij onze stand en maak kennis met MIXED. Ook demonstreren we het nieuwste keuzevak Digispel!

Dubbelklik

Wil jij D&P vormgeven op je eigen manier? Ook dáárvoor biedt Dubbelklik de oplossing. Wij bieden jou en je leerlingen structuur én vrijheid in het proces. Door het toevoegen van Skills, eigen projecten of flexibele profiel- en keuzemodules kun je zelfs maatwerk creëren. We vertellen je graag meer, ook over onze andere lesmaterialen. Welkom bij onze stand!

MK Educatie

Wil jij ook werken met D&P-onderwijsmateriaal dat 100% bij de school en de leerlingen past? Wij laten je zien hoe MK Educatie in cocreatie met jouw school cursussen* op maat maakt. Of laat je inspireren door het reeds bestaande aanbod van cursussen van D&P-Totaal.

*De samengestelde combinatie van een keuzevak en een D&P-profielmodule heet bij ons een cursus; we vertellen je alles over de mogelijkheden bij onze stand!

Vertoog

Uitgeverij Vertoog maakt modern, aantrekkelijk en leuk lesmateriaal dat uw leerlingen zal stimuleren om met enthousiasme aan de slag te gaan met de methode voor D&P.

Buiten de vier profieldelen bieden wij ook het keuzevak Robotica aan. Uiteraard is het mogelijk om maatwerk te leveren, mocht u lesmateriaal willen toevoegen. Neem gerust een kijkje bij onze stand!

Uitgeversgroep

Op zoek naar een lesmethode D&P voor alle leerwegen van het vmbo? Kom dan even bij ons langs. We tonen je graag de boeken voor bb, kb en gl en onze producten voor het praktijkgerichte programma (pgp). Maak ook kennis met het platform en met robot NAO van Robots in de klas. Via deze samenwerking leren de leerlingen op een soepele manier werken met robots, zowel in het echt als met een virtuele robot. We begroeten jullie graag. Uitgeversgroep en Robots in de klas

Boom beroepsonderwijs

Maak kennis met de tweede editie van Edu4all en de keuzevakken voor Dienstverlening en Producten, test live de online leeromgeving en ontvang een gratis goodiebag. 

IkcirCuleer

Hoe krijgt duurzaam onderwijs vorm in het beroepsgerichte vmbo en praktijkonderwijs? Op circuleren.nu staan tientallen praktijkverhalen van docenten en schoolleiders op een kaart, die we optekenden in samenwerking met het Platform vmbo D&P en de Coöperatie Leren voor Morgen. Welke ervaringen met duurzaamheid en circulariteit binnen D&P mogen daar volgens jou zeker niet ontbreken? Liedewij de Graaf en Annemiek van Bussel gaan hierover graag het gesprek met je aan, en natuurlijk ook over de lessen van ikcirculeer.nl.

Heutink voortgezet

Heutink Voortgezet is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot uw D&P-kennispartner met ervaring, kennis en kunde rondom vertrouwde en nieuwe onderwijsthema’s:

- voor antwoorden op vragen over leerlijnen en ontwerpprocessen
- voor innovatieve leermiddelen en technologieën
- voor een netwerk met ervaringsdeskundigen
- voor totale inrichtingsoplossingen
Dus voor een presentatieoplossing tot vele hulpmiddelen voor de praktijkopdrachten.

WIA

WIA Educational is dé vooruitstrevende leverancier van kant-en-klare educatieve werkplekken, bestaande uit hardware, software en lesmateriaal. De werkplekken zijn direct in een lessituatie te gebruiken. Tijdens de informatiemarkt kunt u bij WIA terecht om verschillende werkplekken werkend te bekijken, zoals SmartHome, Desktop Laser, Programmeren, Virtual Reality en 3D-Printen.

Dobot.nu

Wil je ervaren hoe het keuzevak Robotica ook voor jou kan werken? Ga zelf aan de slag met de hard- en software en neem een kijkje in de ELO.  Nederlandstalige instructievideo's, duidelijke animaties en korte teksten maken de lessen uitermate geschikt voor de leerlingen. Alle SLO-deeltaken zijn opgenomen en meer …! www.dobot.nu / elodigitaal.nl

Wismon

Bij WisMon staan we elke dag weer voor de mooie uitdaging om bèta, wetenschap en techniek leuk en toegankelijk te maken voor iedereen.

WisMon biedt STO-regio’s en VO-scholen ondersteuning met advies en praktische begeleiding bij het opzetten en implementeren van projecten rondom techniekonderwijs. Wij bieden onderwijsoplossingen die leerlingen al doende hun talenten en passies laten ontdekken met lessen die een link leggen met de praktijk. Zo krijgen leerlingen inzicht in hun toekomstige vak en kunnen ze de juiste keuzes maken voor een vervolgopleiding.

Skills Talents - Teamvakwedstrijden voor het vmbo

Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor vmbo-leerlingen. De wedstrijdopdrachten van Skills Talents sluiten aan op 9 van de 10 vmbo-profielen. In samenwerking met Stichting Platforms vmbo (SPV) is een handleiding geschreven voor het inbedden van deze wedstrijden in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA).

MY college

MY college is een brede school voor mavo en vmbo naar het Zweedse onderwijsconcept van Kuskapsskolan Education waarbij gepersonaliseerd leren centraal staat. Op MY college heet dit MY learning. Naast een reguliere mavo-opleiding heeft MY college in de bovenbouw het profiel Dienstverlening en Producten: MY skills. MY skills is een algemeen profiel met verschillende onderdelen. Leerlingen kiezen niet meer voor één vakrichting met één vast examenprogramma maar komen in aanraking met verschillende vakgebieden. Zo worden zij meer allround opgeleid en kunnen zij straks in het mbo een betere, goed doordachte keus maken. Tijdens de Landelijke Netwerkmiddag D&P helpen leerlingen van MY college onder andere bij de openingsact, de catering, bewegwijzering en ook zul je leerlingen tegenkomen die een vlog aan het maken zijn van de Landelijke Netwerkmiddag D&P. Bovendien bemensen leerlingen de stand van MY college en laten zij daar een aantal leuke opdrachten zien ter inspiratie. Kom jij ook even langs? Dan krijg je een leuk bij-de-tijds cadeautje!

Interactive X Wall

Rekenen, een taal leren of klokkijken? Leren is nog nooit zo leuk geweest! De X-Wall combineert leren met gamen en bewegen op een gigantisch touchscreen. Een krachtige beamer projecteert jouw lesstof in HD-resolutie op een witte muur en een camera, gecombineerd met infraroodsensoren, detecteert de 'touches'. Spring, gooi, ren en draai om de juiste antwoorden te raken. Zo trainen je leerlingen hun brein en zijn ze daarnaast lekker in beweging! De Interactive X-Wall daagt iedereen uit met de leukste educatieve games die zijn samengesteld aan de hand van de meest recente onderwijsleerlijnen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderwijsinstelling? Kom langs bij onze stand!

Bedrijf in de klas

Bedrijf in de Klas helpt al meer dan 10 jaar docenten én bedrijven in hun samenwerking. Hiervoor geven ze workshops, ontwerpen ze lesmateriaal en ontwikkelen ze tools. Eén van deze tools nemen ze mee naar de markt: de toolbox ‘Van Bedrijf tot Opdracht’, waarmee je door de gestructureerde opzet en duidelijke stappen makkelijker jouw lessen ontwerpt die aansluiten op de dagelijkse praktijk in bedrijven. Daarnaast mag je natuurlijk al je vragen stellen over het samenwerken met bedrijven – Martha en Anouk denken graag met je mee!

Hogescholen

Fontys Eindhoven/ Aeres Wageningen / Hogeschool Rotterdam / Windesheim Zwolle

‘I’ll do it my way’……op je eigen manier studeren om docent en kennismanager Dienstverlening & Producten te worden, wie wil dat nu niet? De gezamenlijke hogescholen bieden verschillende opleidingen en professionaliseringstrajecten aan die leiden naar een tweedegraads bevoegdheid voor D&P.Ben je nieuwsgierig geworden naar wat we voor jou, je collega of jouw school kunnen betekenen?

Kom dan naar de stand van de gezamenlijke hogescholen om te verkennen welke route het meest passend is.Je herkent ons aan de caravan, tot op de Landelijke Netwerkmiddag!

De 43 Gemechaniseerde Brigade

Laten we beginnen bij de belangrijkste vraag: wat is de 43 Gemechaniseerde Brigade eigenlijk? Het is een brigade waarvan pantservoertuigen het hart vormen. Denk hierbij aan tanks zoals de Combat Vehicle 90 (CV90) en andere voertuigen waarmee militairen snel kunnen bewegen. Dat is niet alles: naast de pantserbataljons bestaat de brigade ook uit infanteristen (militairen te voet), de pantserinfanterie. De 43e brigade is dus een combinatie van mens en machine.

SketchUp Studio

Ontdek het plezier van modelleren in 3D bij de stand van SketchUp Studio! Wij laten zien waarom SketchUp nog steeds het meest intuïtieve, meest multifunctionele en vooral allerleukste 3D tekenprogramma voor D&P is.
Naast informatie over het programma zelf demonstreren we ook ons nieuwe lespakket ‘SketchUp voor het vmbo’. Breng lessen tot leven met SketchUp en geef de creativiteit van de leerling ruim baan.

GrooW

De Groow methode is de manier om eigenaarschap, creativiteit en 21e vaardigheden praktisch toe te passen in het onderwijs. Groow is een totaal oplossing bestaande uit een fysieke toolkit en een online platform.
Onze prioriteit is altijd om het leren inspirerend te maken voor onze leerlingen, maar ook om het lesgeven voor de docenten zo gemakkelijk mogelijk te houden.
Groow en praktijkgericht onderwijs gaan heel goed samen dat is wel gebleken, beide zijn gericht op het ontwikkelen van skills, het toepassen van harde en zachte vaardigheden en het ondersteunen van persoonlijke groei.
En natuurlijk het bieden van veel mogelijkheden voor praktijkervaring en ontwikkeling van deze vaardigheden die nodig zijn in de toekomstige arbeidsmarkt.
Een mooie match, bezoek onze stand en ervaar het zelf!

JohnniesArtwork

Na 60fps nu ook Play to Gather voor profielmodulde 4 digitaal ontwerpen en website bouwen

Geef een gemiddelde vmbo’er een boek met honderden begrippen en de leerling haakt wellicht snel af. Om deze reden ontwikkelt Johnnies Artwork ludodidactisch lesmateriaal. Het ziet eruit als een spel, maar het is een leermiddel! Na 60fps voor D&P profielmodule 4 is er nu ook Play-to-Gather (PTG) digitaal ontwerpen en website bouwen. Bij PTG spelen leerlingen samen om vraag en antwoordkaarten te verzamelen voor punten.

2D3D gratis - Bart Valkenier

Mijn missie: jongeren uitdagen om zich digitaal creatief uit te leven zonder belemmering van taal of geld. Mijn site: www.2d3d.gratis. Die missie maakte mij filmleraar van het jaar 2020. Kom naar mijn stand en ontdek goede gratis tools, ook geschikt door jouw D&P-lessen. Ontdek mijn mega-uitgebreide Blender-training. Kom kletsen over 3D-printen, filmmaken met je klas en meer!

 

Ook dit jaar organiseren we de Landelijke Netwerkmiddag D&P in

De Basiliek

Wiltonstraat 56

3905 KW Veenendaal

De Basiliek beschikt over ruime (gratis) parkeermogelijkheden en ligt op loopafstand van het intercitystation Veenendaal-De Klomp. Voor de routebeschrijving, zie https://www.basiliekveenendaal.nl/bereikbaarheid/.

Voor vragen kun je contact opnemen met Petra Prinsen-Koning via info@platformdenp.nl of 06-23817832.