Praktijkgericht programma D&P (pgp D&P)
Vanaf schooljaar 2024-2025 kunnen vmbo-scholen in de gemengde en theoretische leerweg praktijkgerichte programma’s aanbieden, waaronder D&P. Deze ontwikkeling biedt leerlingen de kans om op een praktijkgerichte manier vaardigheden te ontwikkelen die aansluiten bij de arbeidsmarkt.
Wil je weten welke scholen al gestart zijn met dit programma, hoe het examenprogramma eruitziet of hoe jouw school zich kan voorbereiden? Bekijk inspirerende voorbeelden, zoals de film van OBC Bemmel en ontdek mogelijkheden voor bijscholing en ondersteuning.
D&P en AVO
Hoe kunnen beroepsgerichte vakken en avo-vakken elkaar versterken? Tijdens de inspirerende bijeenkomst ‘Samen bouwen aan beter onderwijs’ zijn talloze tips, ideeën en praktijkvoorbeelden gedeeld. Docenten brainstormden over samenwerking met collega’s en bedrijven, met als resultaat concrete tools zoals een poster met negen vragen en handige tips om collega’s te betrekken.
Wil je weten hoe jij direct kunt beginnen met betere samenwerking en waar je ondersteuning kunt vinden? Ontdek de gedeelde materialen, zoals de uitgewerkte PowerPoint en de vragenlijst voor docenten.
D&P en ISK
Een Internationale Schakelklas (ISK) is voor jongeren van 12-18 jaar die net in Nederland zijn en voorbereidt op doorstroom naar het reguliere onderwijs. LOWAN biedt scholen ondersteuning met informatie, leerlijnen en uitstroomprofielen. Via ISK kunnen leerlingen doorstromen naar vmbo, havo of vwo, waarbij het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) in het vmbo kansen biedt voor oriëntatie en taalontwikkeling. Voor ISK-leerlingen zijn er speciale lessen, zoals talentlessen en thematische modules (Op Expeditie!). Samenwerking tussen ISK- en vo-leerlingen wordt gestimuleerd via maatjesprojecten en gezamenlijke activiteiten. Praktijkopdrachten binnen D&P helpen de doorstroom naar vmbo leerjaar 3. Een speciaal ingericht D&P-lokaal en geschoolde docenten versterken het onderwijs. Maatwerk en betrokkenheid van directies zijn essentieel vanwege de diverse achtergrond van ISK-leerlingen.
D&P en STO
Sterk Techniekonderwijs (STO) biedt het beroepsgerichte vmbo unieke kansen om techniekonderwijs toekomstbestendig en aantrekkelijk te maken. Met een structureel budget van €100 miljoen per jaar kunnen scholen samenwerken binnen hun regio en met bedrijven om innovatieve en relevante lesprogramma’s te ontwikkelen. De regeling is ook toegankelijk voor scholen met D&P.
Benieuwd hoe techniek en D&P samenkomen? Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden, zoals levensechte projecten met bedrijven, het integreren van moderne technologie zoals robotica en VR en het creëren van duurzame oplossingen. Lees verder en ontdek hoe jouw school kan profiteren van deze subsidie en samenwerkingen!
D&P en LOB
D&P en LOB: zet jouw leerlingen op het juiste carrièrepad!
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) is onmisbaar binnen D&P. Het onderwijsprogramma biedt leerlingen de kans om verschillende werkvelden te ontdekken, praktijkgerichte vaardigheden te ontwikkelen en weloverwogen keuzes te maken voor hun toekomst. Dit helpt hen om flexibel in te spelen op de veranderende arbeidsmarkt en maatschappij.
Met een krachtig LOB-traject kunnen scholen leerlingen beter begeleiden bij hun oriëntatie op loopbanen. Inspirerende praktijkvoorbeelden, handige tools en tips van het Expertisepunt LOB helpen je om LOB succesvol te integreren in je onderwijs.