Afgelopen maandag nam het Platform D&P in de Raad van Advies vergadering afscheid van Ad van Andel. Ad is vanaf 2017 betrokken bij ons platform als lid van de adviesraad. Als afscheid gaf hij ons een vrolijk stemmend gedicht over ‘moe in het onderwijs’ mee: het ‘moe’ slaat op moeder. Zijn plaats wordt ingenomen door Elena Carmona van Loon. Zij treedt toe tot onze raad van advies en kent het onderwijs in het algemeen en het vmbo in het bijzonder van binnenuit. Ze richt zich onder andere op het regieversterkend handelen van de jongeren zodat ze zich in deze tijd kunnen ontwikkelen tot ‘dikke individuen’. Ze is van huis uit orthopedagoog-generalist en zet zich inmiddels in op veel verschillende onderwijsvlakken.

Dat was ‘m dan! Vandaag afscheid genomen van de raad van toezicht, de raad van advies en alle andere lieve mensen waarmee ik de afgelopen jaren fijn mee heb samengewerkt! Bedankt voor deze fijne afsluiting en wellicht tot ziens in onderwijsland!
Barbera Wiersma

Deze maand heb ik 8 handige digitips voor jouw leerlingen! Jij kent ze natuurlijk allemaal al – ahum – maar zijn jouw leerlingen een beetje handig met Windows en Office?

Een groot gedeelte van het cspe is op de computer. Als jouw leerlingen dan die handige trucjes kennen scheelt dat een hoop tijd en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Ik merk dat leerlingen eerder ‘swipevaardig’ zijn op hun telefoon maar niet ‘grotemensenlaptop- en Officevaardig’.

Dit zijn de tips:

  1. Alt Tab – snel schermen wisselen
  2. Ctrl Tab – snel wisselen tussen tabbladen
  3. Windows pijltjes – vensters splitsen en naast elkaar zetten
  4. Windows E – snel Windows Verkenner openen
  5. Windows V – klembord en meer!
  6. WORD – opmaak kopiëren en plakken
  7. WORD – afbeeldingen groeperen
  8. WORD – selectiedeelvenster

Bekijk de video op onze website www.platformdenp.nl bij inspiratie.

Zorg voor een veilige start van het schooljaar!

Veiligheid in het D&P-praktijklokaal is ontzettend belangrijk, zowel voor leerlingen als voor docenten. Bij het begin van het nieuwe schooljaar is het goed om stil te staan bij hoe we samen een veilige leeromgeving kunnen creëren. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar om dit makkelijker te maken! Denk aan veiligheidsinstructiekaarten, checklists, en lesmateriaal die je helpen om ervoor te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen op orde zijn.

Wat kun je doen?

  • Gebruik checklists om je praktijklokaal te controleren
  • Maak gebruik van instructiekaarten om leerlingen te begeleiden bij het veilig werken
  • Bekijk lesmateriaal en video’s voor extra ondersteuning

Zorg dat jouw school en jouw praktijklokaal optimaal zijn voorbereid op een veilig en leerzaam schooljaar. Bezoek de website veiligepraktijklokalen.nl/dp en deel deze informatie met collega’s die hier ook mee aan de slag kunnen. Er zijn ook nog een aantal kant-en-klare klappers verkrijgbaar; deze nemen we mee naar de netwerkbijeenkomsten die binnenkort van start gaan.