De ambitie van De achtbaan
De ambitie van De achtbaan is een werkboek met handvatten voor de invoering of her(r)ijking van het onderwijsprogramma D&P. Het invoeren of her(r)ijken van het D&P-onderwijsprogramma is meer dan een op zichzelf staande operatie: dankzij het brede karakter van het programma, dat leerlingen een goede voorbereiding biedt op hun mogelijke plek in de wereld van morgen, is het een kans om binnen de hele school de kwaliteit van en visie op onderwijs te verbeteren.
Met dit werkboek willen wij ondersteuning bieden aan de schoolleiders, leraren en teams die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs en de (loopbaan)begeleiding van leerlingen. Heeft jouw school behoefte aan begeleiding op maat in de her(r)ijking van of transitie naar D&P, ook gericht op het praktijkgerichte programma? Neem dan contact met ons op voor een afspraak via info@platformdenp.nl.
Richting en Ruimte
In het werkboek Richting en Ruimte staan de doelstellingen en uitgangspunten van D&P centraal. Het werkboek legt een basis voor kwaliteitsdenken, zonder uitputtend te zijn. We hopen van harte dat Richting en Ruimte de steun in de rug is voor onze schoolleiders, leraren en teams die verantwoordelijk zijn voor de (loopbaan)begeleiding van onze leerlingen.
D&P De achtbaan
Het ontwikkelmodel D&P De achtbaan beschrijft de inhoud van het programma en is daarmee de basis voor het ontwikkelen van dit programma. Het ontwikkelmodel gaat uit van een lemniscaat, ofwel een 'achtbaan', voor curriculumontwerp. Het is door het platform ontwikkeld. De achtbaan laat zien dat de verschillende onderdelen van het curriculum met elkaar verbonden zijn. Elk onderdeel is via De achtbaan met elk ander onderdeel verbonden. In het midden staat ‘Visie’. Deze term betreft de uitgangspunten van het programma, die steeds het vertrekpunt vormen. Voor elk onderdeel van het model zijn ontwerpvragen opgesteld die helpen bij het uitwerken van het ontwikkelmodel. Daarnaast zijn er kwaliteitsvragen geformuleerd waardoor het ontwikkelmodel gebruikt kan worden als kwaliteits- en/of evaluatie-instrument. De twee delen van De achtbaan onderhouden een sterke relatie met elkaar. De rechter loop (onderwijsprogramma) richt zich op het primaire proces, terwijl de linkerloop (de ontwikkelagenda) zich richt op het voorwaardenrepertoire waaraan de school zich heeft te houden en dat invloed heeft op de vormgeving van het primaire proces.
Bovenstaande instrumenten zijn voor onze deelnemende scholen te vinden in de Infobox bij Inrichting & doorontwikkeling.
Inventarislijst
Met medewerking van Cito is een inventarislijst voor het profielvak Dienstverlening en Producten samengesteld. Het is een handreiking voor scholen om een indruk te krijgen welke middelen en materialen nodig zijn om het profielvak D&P aan te kunnen bieden.
Mocht je ideeën, suggesties of feedback hebben op deze inventarislijst, dan kun je dat mailen naar info@platformdenp.nl.
Veilige praktijklokalen D&P
Een goede veiligheidscultuur op school begint met kennis van zaken en voorbeeldgedrag. Veilig werken is niet alleen een wettelijke verplichting voor werknemers, OP en OOP; ook van leerlingen wordt verwacht dat zij opdrachten veilig uitvoeren. Werkgevers dienen de omstandigheden die het veilig werken mogelijk maken te faciliteren.
Met zekere trots presenteert het Platform Dienstverlening en Producten de website Veilige praktijklokalen Dienstverlening en Producten: www.veiligepraktijklokalen.nl/dp.
De website is ontwikkeld voor en door docenten van het Platform D&P in samenwerking met Voion, de organisatie van werkgevers en werknemers in het onderwijs voor ondersteuning bij Arbo en Arbeidsmarkt. Op deze website vind je informatie over wet- en regelgeving, instructiekaarten voor leerlingen en checklists om jouw lokaal, machines, materialen en apparaten te controleren op verschillende veiligheidsaspecten.
Minilessenserie Veiligheid in het D&P-lokaal
D&P-leerlingen werken met machines en apparaten. Om hen veilig te leren werken, is een werkboekje ontwikkeld met 8 korte lessen van 10-15 minuten. Elke les bevat theorie, praktijkopdrachten en verwerkingsvragen.
De lessen staan los van elkaar en kunnen flexibel ingezet worden. Theorie en vragen kunnen als huiswerk, terwijl praktijkopdrachten idealiter in het praktijklokaal plaatsvinden.
Een afsluitende meerkeuzetoets (15 vragen) is op aanvraag beschikbaar.