Op expeditie!

Een ontdekkingsreis voor onderbouwleerlingen naar hun talenten

Op expeditie! is een serie van 16 minithema’s voor leerjaar 1 en 2 van het vmbo (bb, kb, gl en tl) waarin de leerlingen een ontdekkingsreis maken naar hun talenten.

Praktische opdrachten
Dit doen zij door aan praktische opdrachten te werken die zich afspelen in verschillende werkvelden en waarbij de leerlingen stilstaan bij vragen als: ‘Wat ging mij goed af en waarom?’, ‘Wat vond ik leuk om te doen en waarom?’ en ‘Wat betekent dit voor de keuzes die ik later in mijn leven ga maken?’

Geïntegreerde LOB als onderdeel van een doorlopende leerlijn Loopbaanoriëntatie
De op deze manier in de lesstof geïntegreerde LOB past in de door het Platform vmbo D&P ontwikkelde doorlopende leerlijn Loopbaanoriëntatie.
Tijdens het werken aan de minithema’s besteden de leerlingen bovendien aandacht aan belangrijke competenties, zoals samenwerken, reflecteren, plannen, presenteren en zelfstandig werken.

Loopbaandossier
Ervaringen, bevindingen, vooruitgang en andere relevante informatie voor de loopbaanoriëntatie houden de leerlingen bij in een apart Loopbaandossier.

Voorbereiding op alle profielen en pgp’s
Al met al vormt Op expeditie! een ideale voorbereiding op de bovenbouw, of het nu gaat om D&P als profielvak of als praktijkgericht programma (pgp) of om andere profielvakken of pgp’s.

Flexibel en aanpasbaar
Ieder minithema bevat stof voor 16 lesuren van 50 minuten.
Door de indeling in losse taken kun je eenvoudig je eigen selectie van de stof maken als je minder uren tot je beschikking hebt.
Bovendien mag je het materiaal bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld de contexten van opdrachten veranderen, zodat ze beter passen bij de regio of bij bedrijven uit de buurt van jullie school. 

Docenten- en leerlingenversies
Van alle minithema’s zijn er docenten- en leerlingeversies. De docentenversies bevatten – naast alle stof voor de leerlingen – ook antwoorden, lessuggesties en praktische tips voor het geven van de lessen.

Nieuwsgierig geworden?
Is jouw school lid van het Platform vmbo D&P? Dan kun je de minithema’s en het Loopbaandossier van Op expeditie! gratis downloaden op de site van het Platform vmbo D&P via de Infobox onder Leermiddelen > Onderbouw.

Is jouw school (nog) geen lid en wil je weten wat het Platform vmbo D&P voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact op met het secretariaat via info@platformdenp.nl

De minithema’s

Leerjaar 1 Leerjaar 2
1  Meet ’n Greet  9  Natuurlijk!
2  Kunst & zo 10 ICare
3  Kidzwijs 11 Handig
4  Woonwereld 12 Route XL
5  (H)eerlijk! 13 Work 4 Fun
6  In de mode 14 Dossier Veiligheid
7  CommunicatieLab 15 Geldzaken
8  100% duurzaam 16 Blik vooruit

De werkvelden

Culturele creativiteit
Pedagogisch werken en onderwijs
Bouw en inrichting
Levensmiddelenindustrie
Handel
Media en nieuwsvorming
Energie, water en veiligheid
(Natuurlijke) leefomgeving
Fysiek, sociaal en mentaal welzijn
Productontwikkeling en hergebruik
Mobiliteit en transport
Recreatie
Veiligheid en beveiliging
Zakelijke dienstverlening

Werkveldoverstijgende aandacht voor …

Duurzaamheid
Technologie (digitalisering)
Innovatie