1e ronde netwerkbijeenkomsten 2024-2025

Welke uitdagingen in het D&P onderwijs heb jij?

In september start de eerste serie regionale netwerkbijeenkomsten. Tijdens deze eerste ronde zetten we het netwerken centraal. En netwerken betekent dat je in de actiestand gaat: je brengt jouw ambities in wat jij zou willen verbeteren en versterken in het onderwijsprogramma Dienstverlening en Producten bij jou op school. Én: je denkt mee en helpt je collega’s met het bedenken van creatieve oplossingen voor de uitdagingen van andere scholen. Geen oppervlakkige gesprekken: we nemen de ruimte en de tijd om te verdiepen. Daar hebben we elkaar voor nodig als slijpsteen voor je eigen overtuigingen. We gaan uit van wat wél kan en niet van ‘de beren op de weg’. Omdenken dus, om in gezamenlijkheid een eigen stap te bepalen en daarmee verder te gaan.

“Iedere docent zou moeten streven naar het zijn van een moedig model. Met het doel voor ogen én de juiste dosis moed zet je jezelf op het spoor om dit het uitgangspunt voor je rol als docent te maken”, aldus Elena Carmona van Loon in haar Keynote tijdens onze landelijke netwerkdag ‘Have a nice D&P’.

Herken je een van de volgende uitdagingen?

- Hoe geef ik kleur aan mijn programma D&P?
- Hoe profileer ik D&P naast andere profielen of programma’s in mijn school?
- Hoe kom ik tot zinvolle en betekenisvolle samenwerking met het mbo in mijn regio?
- Hoe bouw ik goede relaties op met het bedrijfsleven?
- Hoe maak ik het onderwijsprogramma aantrekkelijk?
- Hoe kom ik tot een goed PTA voor D&P?
- Hoe versterk ik het buitenschoolse leren?
- Hoe maak ik een goede beweging richting integrale praktijkopdrachten?
- Waar moet ik aan denken bij het opstarten van een praktijkgericht programma D&P?
Wellicht worstel jij met hele andere vraagstukken?

Na een kennismaking met de gastschool en een rondleiding door de school verdiepen we op de vraagstukken. Aan de slag dus met jouw uitdaging en met die van andere scholen.
Ter voorbereiding vragen we je om vooraf te bepalen welke uitdagingen jij hebt. De rest wijst zich vanzelf tijdens de bijeenkomst.
Naast deze verdieping op de uitdagingen van de deelnemers gaan we in op een aantal relevante ontwikkelingen en actualiteiten binnen het vmbo-onderwijs.
Nogmaals geen bijeenkomst om lekker achterover te leunen: uitdagingen zijn er om mee aan de slag te gaan!
We zien je graag op een van de bijeenkomsten.

 

Tijdens de Netwerkbijeenkomsten worden foto- en video-opnames gemaakt. Wanneer je aan deze bijeenkomsten deelneemt, geef je het Platform D&P toestemming om foto- en videobeelden waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan kun je dit bij binnenkomst aangeven.

12.00 uur
Netwerklunch: praten en eten gaan prima samen.
12.30 uur
Welkom. De gastschool stelt zich voor en leidt rond.
13.15 uur
Netwerkmoment: welke uitdaging in het D&P onderwijs heb jij?
13.45 uur
Uitleg verdiepingssessie.
14.00 uur
Pauze
14.15 uur
Verdiepingssessie uitdagingen vormgeving D&P onderwijs.
15.45 uur
Nieuwsgaring, actualiteiten in het vmbo.
16.00 uur
Afsluiting.

17 september 2024    -         Fioretti College, Veghel (regio 6)

'Onderwijs op maat en persoonlijke begeleiding.'

Het Fioretti College in Veghel is een vooruitstrevende onderwijsorganisatie voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs en sinds kort ook voor ISK (internationale schakelklassen).

Met kleine teams van gedreven medewerkers bieden we onderwijs op maat en persoonlijke begeleiding. Door een duurzame, praktijkgerichte en uitdagende omgeving te creëren hebben alle leerlingen en medewerkers de kans zich optimaal te ontplooien, als individu en als lid van de maatschappij, voor nu en in de toekomst. Binnen onze schoolcultuur is iedereen welkom.

 

24 september 2024     -         Cambreur College, Dongen (regio 5)

'Ontdek talenten bij het vak Dienstverlening en Producten op het Cambreur College!'

Op het Cambreur college zetten we onze leerling in een actief middelpunt). In ons vak Dienstverlening en Producten krijgt de leerling de kans om de handen uit de mouwen te steken om te ontdekken waar talenten liggen. Of de leerling nu op de mavo zit of in de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen, wij bieden een praktijkgerichte leerervaring die voorbereidt op de échte wereld.

Waarom kiezen voor Dienstverlening en Producten?

  • Praktijkgericht leren: Bij ons draait alles om doen! De leerling leert door middel van levensechte opdrachten en projecten die voorbereiden op de arbeidsmarkt.
  • Samenwerking met bedrijven: We hebben nauwe banden met het lokale bedrijfsleven. Dit betekent dat de leerling werkt aan betekenisvolle opdrachten in samenwerking met professionals uit de praktijk.
  • Veelzijdig aanbod: Van het organiseren van evenementen tot het ontwikkelen van producten en het verlenen van diensten – in dit vak ontdekt de leerling wat bij hem of haar past.

Bij het Cambreur College zetten we erop in  dat de leerling met zelfvertrouwen en praktische ervaring de toekomst tegemoet gaat. Wij denken dat Dienstverlening en Producten  de perfecte plek om je voor te bereiden op een succesvolle carrière, welke richting je ook kiest.


1 oktober 2024   -         Hendrik Pierson College, Zetten (regio 4)   

'De kracht van kunnen kiezen.'

Het Hendrik Pierson College (HPC) staat met haar D&P-onderwijs voor een duidelijke visie. In het artikel dat vorig jaar is verschenen over het HPC (OPEN MIND! Het HPC in Zetten) werd dat door de D&P-sectie nadrukkelijk verteld: keuzevakken zijn praktisch en daardoor gaaf voor hun doelgroep.  De mogelijkheid om ook echte keuzes te kunnen maken is echter niet alleen gaaf maar ook belangrijk voor hun doelgroep. Het HPC heeft het profiel D&P ingericht als een onderwijsorganisatieprogramma waarbinnen volop gekozen kan worden: leerlingen kunnen kiezen uit ruim 20 keuzevakken. Daarnaast volgen ze deze keuzevakken negen uur per week waardoor het een belangrijk deel van het weekrooster uitmaakt.  

 Hoe HPC dit organiseert, vertelt ze tijdens deze netwerkbijeenkomst. Een enthousiaste en bevlogen vaksectie zal laten zien hoe ze hun D&P-onderwijs inzetten zodat de leerling niet alleen kennismaakt met de wereld om hem heen maar ook gewoon gaaf onderwijs krijgt.

 

8 oktober 2024   -         CSG Groene Hart, locatie Leerpark, Alphen aan den Rijn (regio 2 & 3)   

Welkom op het Groene Hart Leerpark!

Wij zijn een VMBO met als motto; Leren door Doen. Een echte D&P school, ontstaan vanuit veel verschillende profielen. In al die jaren is de sectie D&P niet stil blijven staan! 

We starten komend schooljaar met een nieuwe verdeling van de keuzevakken. Tot afgelopen jaar konden leerlingen een pakket (dienstverlening of techniek) kiezen, waar de verschillende keuzevakken bij hoorden. Vanuit de overtuiging dat het maken van keuzes belangrijk is voor leerlingen, hebben we dit afgelopen jaar aangepast. Leerlingen kiezen nu voor dienstverlening of techniek, maar kiezen daarnaast zelf nog drie keuzevakken uit een ruim aanbod. Als de leerlingen in schooljaar 25-26 in leerjaar 4 zitten kiezen ze nog 1 keuzevak, waarbij de indeling in dienstverlening en techniek vervalt. Een hele vrije keuze dus!

Daarnaast maken we een ontwikkeling door richting thematisch onderwijs. We bieden op dit moment nog afzonderlijke D&P modules aan. We bereiden ons voor op de stap naar thema's. Dit koppelen we volgend schooljaar aan onze deelname aan de pilot onderwijstijdverkorting. Komend jaar wordt dit ons grote speerpunt. 

 

15 oktober 2024   -         Greijdanus, locatie Meppel (regio 1)

'D&P-afdeling van het Greijdanus Meppel'

Welkom bij de D&P-afdeling van het Greijdanus Meppel! Onze afdeling bestaat uit 50 enthousiaste leerlingen, begeleid door een toegewijd team van 5 docenten en 1 kookinstructeur. We werken nauw samen met twee andere middelbare scholen in Meppel: Terra Groen en Stad en Esch. Dankzij deze samenwerking kunnen leerlingen van alle drie de scholen kiezen uit een breed aanbod van keuzedelen die worden aangeboden op de verschillende locaties. Iedere maandagmorgen vindt de uitwisseling plaats, waardoor leerlingen profiteren van diverse leeromgevingen en expertise.

Bij de D&P-afdeling hechten we veel waarde aan buitenschools leren. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het keuzevak Ondernemen, waarbij leerlingen zes verschillende ondernemingen bezoeken. Tijdens deze bezoeken krijgen ze presentaties en rondleidingen, gevolgd door een verwerking van de opgedane kennis. Bij het keuzevak Gastheerschap werken we nauw samen met een grote zorginstelling in Meppel. Onze leerlingen bezoeken de zorginstelling en verzorgen op school een dagdeel voor de cliënten, wat zowel leerzaam als waardevol is.

Een ander voorbeeld van onze focus op buitenschools leren is het keuzedeel Evenementen. Hierbij organiseren de leerlingen een groot evenement in samenwerking met "Dit Koningskind", een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en hun achterban. Dit project biedt de leerlingen de kans om praktische vaardigheden op te doen en tegelijkertijd iets terug te doen voor de gemeenschap.

Kortom, bij de D&P-afdeling van het Greijdanus Meppel stimuleren we leerlingen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, zowel binnen als buiten de schoolmuren.

Netwerkbijeenkomst van 12.00 tot 16.00 uur.

17 september 2024                Fioretti College, Veghel (regio 6)
24 september 2024                Cambreur College, Dongen (regio 5)
01 oktober 2024                      Hendrik Pierson College, Zetten (regio 4)
08 oktober 2024                      CSG Groene Hart leerpark, Alphen aan den Rijn (regio 2 & 3)
15 oktober 2024                      Greijdanus, Meppel ( regio 1)

Voor vragen kun je contact opnemen met Petra Prinsen-Koning via info@platformdenp.nl of 06-23817832.

Let op: de inschrijving sluit een week voorafgaand aan de betreffende datum.