Nieuwsflash van Bart Valkenier: van HitFilm naar WeVideo

Welke video-editor gebruik jij voor je cspe? Ik koos altijd voor de offlinetool HitFilm. Het aankomende cspe echter gaan we gebruikmaken van een andere onlinetool: WeVideo.

HitFilm is niet meer …

HitFilm is naar mijn neming een hele goede video-editor. Het biedt veel professionele mogelijkheden terwijl de basis redelijk simpel blijft. Kijk voor meer info en training over HitFilm op mijn site.
Echter, HitFilm is overgekocht door een andere partij en sindsdien heb ik er minder vertrouwen in. Eerder kon ik nog gewoon een e-mail sturen en vragen om meer licenties zodat ik mijn account op meerdere computers kon gebruiken. Sinds de nieuwe versie kan dat niet meer en krijg ik ook geen reactie meer op e-mails. Voor persoonlijk gebruik kan ik HitFilm zeker aanbevelen, maar voor gebruik tijdens het cspe niet meer.

WeVideo is veel beter voor D&P!

Daarom ben ik omgeschakeld naar WeVideo, een onlinevideo-editor. Je bent dus niet afhankelijk van een goede pc, wel van goed functionerend internet. Mijn leerlingen nemen in de les hun eigen laptop mee. De meeste laptops zijn niet krachtig genoeg voor videobewerking. Met WeVideo is dat dus geen probleem meer. WeVideo is veel simpeler dan HitFilm en daarom ook veel sneller aan te leren. Voor leerlingen die het onderdeel Een film maken niet zo leuk vinden is dat natuurlijk heel prettig. Ook heeft WeVideo heel veel beelden, geluiden en muziek die je zo kan gebruiken voor je projecten. Uiteraard kan je ook je eigen materiaal uploaden.
Als docent is het erg prettig werken omdat je de mogelijkheid hebt om jouw leerlingen in een klas te zetten waarbij je projecten klaarzet met daarin de juiste materialen. Als docent kan je altijd de projecten van je leerlingen zien en er feedback op geven.

WeVideo en het cspe

Maar mag je WeVideo gebruiken voor het cspe? Op Examenblad kan je een pdf hierover vinden. Zoals wij op TalentStad Beroepscollege WeVideo inzetten voldoen we aan de adviezen en eisen. Onze cspe-pc’s zijn tijdens het examen helemaal dichtgezet. De enige site waar de leerlingen heen kunnen is die van WeVideo. Tevens zijn er nooit meer dan tien leerlingen tegelijk bezig en kijken we met twee docenten altijd over hun schouders mee. WeVideo heeft geen reclame en de projecten blijven strikt binnen de eigen onlineomgeving. Als een leerling klaar is met de film slaan we die lokaal offline op. Ook maken we een screenshot van het project met de tijdlijn. WeVideo is dus supersimpel maar heeft wel alle functies die je nodig hebt.
Ik heb een nieuwe WeVideo-training gemaakt met een aantal korte uitlegvideo’s en twee langere films waarin ik stap voor stap laat zien hoe je de film uit het cspe 2021 Rood en Blauw maakt. Bekijk ze op mijn site: maakietsmedia.nl/wevideo/. Daar kan je ook de opdrachten en alle bestanden downloaden.