D&P-project – Sleutelhangers van vilt

“Oh jee, ze gaan me háten!” Dat is wat ik dacht toen ik de laatste zin typte van mijn lesbrief Project Sleutelhangers van vilt. Ik zag er potentieel in: hoe fijn is het dat je hebt geleerd met naald en draad te werken als je bijvoorbeeld een knoop verliest.

Met dit idee ging ik aan de slag. Onze afdeling D&P organiseert jaarlijks samen met de voedselbank een evenement. Onze tweedejaars vmbo’ers bezoeken daarbij diverse basisschoollocaties in de buurt. Aan de leerlingen daarvan wordt vervolgens gevraagd of zij voedsel willen inzamelen voor de voedselbank. Basisschoolleerlingen die hieraan meewerken krijgen als dank een door de middelbare scholier gemaakte vilten sleutelhanger. Zo’n vilten sleutelhanger ziet er leuk uit, klik hier voor een impressie!

Om deze te kunnen maken krijgt iedere D&P-leerling een pakket met het benodigde materiaal en gereedschap. De integratieve D&P-opdracht beslaat alle profielmodules met een focus op module 3: een product maken. Er is ook een tutorial gemaakt die uitlegt hoe je de sleutelhanger maakt. De opdracht is trouwens ook bij andere vakken toe te passen, zoals het pgp van D&P en T&T, waarbij je bijvoorbeeld de patronen zelf kan laten plotten.

Op dit moment onderzoek ik welke scholen interesse hebben in een compleet lespakket. Heb je hier ook interesse in, stuur dan een mailtje naar info@platformdenp.nl. Ik kan de pakketten aanpassen aan allerlei verschillende thema’s.

Ik had trouwens ongelijk: de leerlingen zijn me niet gaan haten. Ze vonden het heerlijk om op eigen tempo creatief aan het werk te zijn. Er kwamen hele leuke resultaten uit. De opdracht is vrij eenvoudig en goed zelfstandig uit te voeren en biedt zichtbaar resultaat!  En tot nu toe is een vingerhoedje ter bescherming van de vingers helemaal niet nodig gebleken!