Ervaringen van een pilotschool D&P in de nieuwe leerweg

Ervaringen van een pilotschool D&P in de nieuwe leerweg

Het Berechja College is pilotschool D&P in de nieuwe leerweg. Afgelopen maand hebben de leerlingen het project De audiotour afgerond en daarbij leuke resultaten geboekt. De afwerking was wellicht nog niet overal even fraai, maar de processen die op gang zijn gekomen daarentegen wel. Wat daarbij opviel was dat leerlingen voor het eerst, naar het leek, met elkaar moesten nadenken over hun plan van aanpak (procesmatig werken). Sommige leerlingen, met een houding van: “Ach, het komt wel goed”, kregen het lid op de neus van andere leerlingen in hun groep. Ze deden namelijk niet veel, terwijl de anderen in de groep zich het vuur uit de sloffen liepen. Docenten hebben daar bewust niet al te veel van gezegd en het laten gebeuren.

Na een turbotraject over het bouwen van een website van 2d/3d.gratis dreigde bij sommigen hetzelfde te gebeuren. Dit was echter een individuele opdracht. Leerlingen dreigden daarin te verdrinken en schrokken na twee lessen toch wakker.

Het was een mooie opmaat naar het project waar de leerlingen inmiddels mee aan de slag zijn: De Sportschool. Bij dit project hebben drie plaatselijke sportscholen mooie opdrachten aangeleverd. Tijdens de start van dit project krijgen de leerlingen bezoek van een gastschool die een kijkje in de keuken komt nemen. Deze gastschool gaat leerlingen bevragen over hun eerste ervaringen met het praktijkgerichte programma D&P in een panelgesprek, met als doel ‘samen wijzer worden’. Daarnaast is Het Berechja bezig met het organiseren en binnenhalen van opdrachten vanuit het meer publiek-culturele domein.
Sjoert Visser