Even voorstellen: Marion Winkelhuis

Bestuurslid Platform vmbo D&P

Onlangs mocht ik mijn vaccinatieprik ontvangen. Dat betekent dat ik mij in de groep bevind van personen tussen de 60 en 64 jaar. Ruim 40 jaar ben ik werkzaam in (o.a.) het onderwijs en nog altijd met enorm veel plezier; nu, als directeur, op schoolgemeenschap Newton in Hoorn, een school die valt onder de paraplu van het Atlas College.

Wat ik later wilde worden, wist ik vroeger echt niet. Mijn vader drukte zijn stempel en gaf aan dat een Bèta-pakket op het gymnasium alle deuren kon openen. Ik koos er eerst voor om medicijnen te gaan studeren. Daar werd ik voor uitgeloot. Misschien was fysiotherapie een optie als tussenstop. Maar ook de opleiding in Bloemendaal had geen plek voor mij. Misschien dan Frans studeren voor een jaartje in Leiden. Daar studeerde mijn zus tenslotte ook. Wij woonden als gezin lang in Zuid-Frankrijk dus dat moest zeker lukken. Een numerus fixus gooide roet in het eten en ik begon uiteindelijk aan een studie Spaanse taal- en letterkunde. Zonder enige notie wat ik daar dan later mee zou gaan doen.

Tijdens de studie moest ik uiteraard ook stagelopen om mijn onderwijsbevoegdheid te halen. Daar ontdekte ik hoe leuk ik het vond om voor de klas te staan. Als docent Spaans was het toen (en ik denk nu nog steeds) zoeken naar lesuren om een beetje een baan te hebben. Ik werkte op een middelbare school in Schiedam, op beroepsopleidingen in Alphen aan de Rijn, gaf incompanycursussen bij de Esso en gaf thuis ook privéles aan cabinepersoneel van vliegtuigmaatschappijen. Toen ik werd gevraagd om persoonlijk assistent te worden van de decaan van het Corps Diplomatique in Den Haag, toen ambassadeur van Ecuador, ging er naast de onderwijswereld weer een totaal nieuwe wereld voor mij open. Door het werk van mijn man zijn wij, toen de kinderen nog klein waren, vaak verhuisd. Dat heeft betekend dat ik vaak afscheid heb moeten nemen, maar ook dat ik veel kennis heb kunnen maken met nieuwe bedrijven, scholen en instellingen in heel Nederland en daarbuiten.

Vanaf 2008 werk ik op SG Newton. Bij de eerste bijeenkomst met het team kwam naar voren dat er uitgegaan zou moeten worden van ‘breed onderwijs’. We stapten vrij snel daarna vol verwachting in de intersectorale trein met toen nog, naast Jeffrey, Roeland in de locomotief. Wat zijn er sindsdien prachtige projecten ontwikkeld en wat hebben we ons goed geprofileerd als ‘ondernemende school’ in de regio. Ook nu zijn we weer met nieuwe ontwikkelingen bezig. Wij maken vanaf volgend jaar de keuzevakken leidend en integreren hierin de profielmodules 1 en 2. Wij hebben drie nieuwe lijnen uitgedacht: Food & health, Safety & security en Creative design. Bij elke lijn is een gepaste set keuzevakken ondergebracht. Er worden nu drie grote projectlokalen ingericht als stamlokalen voor de leerlingen die aan de slag gaan binnen deze drie nieuwe lijnen.

Er is sinds de jaren zeventig veel ten goede veranderd in het onderwijs. Ik had toen geen notie wat de toekomst mij zou brengen. De leerlingen van nu daarentegen worden meegenomen op een spannende onderwijsexpeditie en bevlogen teams proberen hen zoveel mogelijk ervaringen mee te geven. Zodat ze weten wie ze zijn, waar hun talenten liggen en wat een vervolgstap in hun schoolloopbaan kan worden. Ons mooie programma Dienstverlening & Producten biedt daartoe natuurlijk perfect de mogelijkheden.

Ik ben altijd benieuwd geweest hoe mijn weg gelopen was als ik bewuster aan het begin keuzes had gemaakt. Misschien was ik dan ook schooldirecteur geworden; ‘worden wie je bent’, zeggen ze.