Landelijke Netwerkdag D&P – 11 juni 2024 – 10.30 tot 16.30 uur

Op 11 juni 2024 is het weer tijd voor de feestelijke Landelijke Netwerkdag D&P! Met dit jaar als thema:

Have a nice D&P

En het zal zeker een mooie D&P-dag worden, want we hebben een interessant en afwisselend programma samengesteld. Leerlingen van het Merletcollege hebben meegewerkt aan deze dag en ontwierpen o.a. de huisstijl, posters en logo’s. We starten de Landelijke Netwerkdag D&P 2024 met de Revealparty hiervan!

Vervolgens zal Elena Carmona van Loon van de Young Academy of Life ons inspireren met een keynote, waarin de focus ligt op de kracht van D&P.

D&P, waarom is het brein van jonge mensen er zo blij mee?

Tijdens deze keynote wordt duidelijk hoe én waarom D&P werkt en waarom dit onderwijs goed is voor de motivatie en het zelfbeeld van jonge mensen.

Het brein heeft tijd nodig om zijn werk goed te doen en ervaringen en informatie te plaatsen. Jonge mensen hebben dus de tijd nodig om te ervaren, zelfvertrouwen op te bouwen, te mijmeren en zo enthousiast te worden voor het leren. Leren gebeurt tussen mensen. Docenten die zien wat kennis voor de leerling betekent en die weten hoe je doelen zo rijk mogelijk aanbiedt zijn dus belangrijk! Goed onderwijs maak en doe je samen!

Na de keynote heb je de keuze uit diverse workshops, zoals het vormgeven van het praktijkgerichte programma D&P (pgp D&P), samenwerking tussen het vmbo en het mbo en de mogelijkheid om in gesprek te gaan over de toekomst van het onderwijs met OCW. Na deze eerste workshopronde is het tijd om te lunchen, waarbij je kunt netwerken. Er is dan ook de mogelijkheid om op de informatiemarkt rond te lopen waar diverse exposanten laten zien wat er is op het gebied van D&P-onderwijs. Klik op het tabblad Informatiemarkt voor een overzicht van alle deelnemers.

Pubquiz

Na de lunch sleurt SketchUp Studio iedereen door de middagdip met een onovertroffen pubquiz. Of je nu een ervaren gebruiker bent of bij SketchUp denkt aan een nieuwe saus voor over de patat, iedereen maakt evenveel kans! Een kwartier lang vermaak zonder kennis van SketchUp, zonder alcohol en omlijst door muziek en video maakt dit het hoogtepunt van het middaguur. Doe mee en laat jezelf verrassen!

Daarna start de tweede ronde workshops. In deze ronde is er een nieuw aanbod, zoals het maken van podcasts en het werken met een green screen. Of bekijk samen met SLO het nieuwste examenprogramma van het pgp D&P. De middag wordt afgesloten in ons Have a nice D&P-café.

Tijdens deze Landelijke Netwerkdag D&P worden foto- en video-opnames gemaakt. Wanneer je aan dit evenement deelneemt, geef je het Platform vmbo D&P toestemming om foto- en videobeelden waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan kun je dit bij binnenkomst aangeven bij de ontvangstbalie.

10.30 - 11.00 uur
Inloop & informatiemarkt
11.00 uur
Opening & Keynote D&P, waarom is het brein van jonge mensen er zo blij mee?
12.00 uur
1e ronde workshops & informatiemarkt
13.00 uur
Netwerklunch & informatiemarkt
14.00 uur
Uit de middagDIP met de pubQUIZ!
14.30 uur
2e ronde workshops
15.30 uur
Have a nice D&P-café

Je kunt je inschrijven voor twee workshoprondes. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de eerste ronde de informatiemarkt te bezoeken.
Het is aan te bevelen om per school de collega’s over de workshops te verdelen, zodat je later de ervaringen kunt uitwisselen. Op de dag zelf hoor je in welke workshops je bent ingedeeld.

Informatiemarkt - ronde 1

Informatiemarkt

Lees Meer

Betekenisvol onderwijs voor de leerling van de toekomst - ronde 1

Kim Donkers - Young Academy of Life

Lees Meer

Meer waardering voor praktijk in het funderend onderwijs - in gesprek met OCW - ronde 1

Timon Verheule (directeur Onderwijsprestaties en Voortgezet onderwijs) en Jeroen de Weger (teamleider vmbo)

 

Lees Meer

D&P, your own way! Het praktijkgerichte programma op het Maris College Bohemen - ronde 1

Marc de Vreede - Maris College Bohemen

Lees Meer

Uitdagingen samenwerkingen vmbo-mbo: wat als we het eens anders gaan doen? - ronde 1

Bas Postma - Curio

Lees Meer

Levendige lessen - Storytelling met LessonUp - ronde 1

Lieke van de Palen - LessonUp

Lees Meer

Verbind leerlingen met bedrijven - serious gaming, VR-experience en escaperoom - ronde 1

Jos Meessen - Meet the Youngsters

Lees Meer

Waarom SketchUp in het onderwijs? - ronde 2

Matthijs Kraan & Mark van der Neut - SketchUp Studio

Lees Meer

Green screen - ronde 2

Bart Valkenier - Maakiets Media

Lees Meer

Daag je leerlingen uit en doe mee aan Skills Talents! - ronde 2

Daniël van Dam - World Skills Netherlands

Lees Meer

Definitieve examenprogramma pgp D&P - ronde 2

Marieke Post-Strijker - SLO

Lees Meer

Podcast maken binnen D&P (bgp + pgp) - ronde 2

Edith Vissers - Edith Vissers Onderwijsadvies

Lees Meer

Platform vmbo D&P - Meesterlijk Publiceren

Wil je meer weten over de gratis leermiddelen van het Platform vmbo D&P? Of ken je deze leermiddelen al, maar ben je benieuwd hoe je deze – didactisch en taalkundig verantwoord – kunt aanpassen aan jouw eigen schoolsituatie in het kader van D&P, your own way? Kom dan naar de gecombineerde stand van het Platform vmbo D&P en Meesterlijk Publiceren!

Young Academy of Life

Bij de Young Academy of Life stand vind je praktische materialen voor het bieden van een pedagogisch en didactisch stevig klimaat in de klas. Ook vind je een praktische methodiek voor levenslessen voor jongeren op tien actuele thema’s, zoals samenleven, digitale wereld, identiteit, risicovol gedrag, mindset en geluk, liefde en mijn lijf en toekomst. Deze methodiek kun je gebruiken om burgerschapdoelen vorm te geven en je mentoraat te versterken. De prachtige vormgeving van de digitale en fysieke werkboekjes spreekt jong en oud aan!

Meet the Youngsters

Meet the Youngsters is opgericht om jongeren (leerlingen en studenten) op een doelgerichte manier te verbinden met organisaties en bedrijven in de (Eu)regio. Het platform biedt jongeren de mogelijkheid om zich te oriënteren op kansen en bedrijven in de regio en rechtstreeks met de juiste persoon in contact te komen. Zowel bedrijven als jongeren maken een zogenaamd 'profiel' aan op het platform. Via een slimme zoekfunctie worden beide met elkaar gematcht, o.a. gebruikmakend van een DNA van elke leerling/student.
Meet the Youngsters ondersteunt de oriëntatie van leerlingen verder op een eigentijdse manier die past in de belevingswereld van jongeren, oftewel serious gaming, gebruikmakend van onder andere een mobiele escaperoom, vlogs en virtual en augmented reality. Middels VR-brillen kunnen leerlingen werkplekken van binnen ervaren en ontdekken. Enkele voorbeelden zijn seriousgame, zandengrind,  vrexperi485.

Escape-experience
Paniek! Er gaat iets mis in de meetkamer. Het is aan jou om dit probleem op te lossen!
Dit is de situatie waar de teams in onze mobiele escaperoom mee geconfronteerd worden.
Een van onze escaperooms is ingericht als een meetkamer in een chemische plant, de ander is een snoepjesfabriek en laat het hele proces zien tot en met de logistiek. De deelnemers krijgen de opdracht om in teams en onder tijdsdruk in een aantal stappen een systeemstoring op te lossen. Stap voor stap komen de deelnemers verder, totdat ze alle ‘snoepjes’ verzameld hebben om de escaperoom weer te kunnen verlaten. Alles komt aan bod: van mengkranen tot samenwerken en ook een echte snoepgeur.

VR-experience
Virtual Reality is bij uitstek een middel om mensen in een locatie te plaatsen waar zij normaal gesproken niet zo snel kunnen komen.
Daarom hebben wij VR-films ontwikkeld van verschillende werkplekken. De films worden bekeken met behulp van een VR-bril en geven een goede indruk van het werk en de werkplek van iemand in diverse sectoren, van de zorg tot en met de industrie.
De kijker bevindt zich in één klap in échte werksituaties. Op ons YouTubekanaal staan al diverse voorbeelden.

ThiemeMeulenhoff

Het beroepsgerichte vmbo is praktijkgericht en persoonlijk. Je wilt je leerlingen enthousiast maken en laten kiezen wat bij hen past. Neem nou Loes, zij wil meer over Voeding & beweging leren. Of Jip, hij verdiept zich liever in Marketing. Maar deze keuzes leiden vaak tot veel verschillen binnen een klas. Toch?
MIXED helpt je hiermee en biedt jou alle ruimte. Je stelt jouw eigen les samen. Je laat je leerlingen kiezen. Je differentieert op niveau. Dat maakt MIXED uniek. Kom langs bij onze stand en maak kennis met MIXED.

Dubbelklik

Ben je op zoek naar lesmaterialen voor Dienstverlening en Producten of voor het praktijkgerichte programma? Met Dubbelklik ben je altijd klaar voor je les!
Dubbelklik biedt kant-en-klaar lesmateriaal voor de profielmodules en keuzevakken. Maar wil je liever zelf je projecten samenstellen? Maak dan gebruik van onze handige Skills.
Met onze StappenplannenBox en ToolBox heb je hét gereedschap in handen om jouw lessen nóg beter te maken.
Tot ziens bij onze stand! www.dubbelklik.nu

MK Educatie

MK Educatie is een bijzonder onderwijsadviesbureau. Wij adviseren niet alleen, maar geven dit advies vorm in lesmateriaal op maat in cocreatie met docenten. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar meedenkers om hands-on je D&P-curriculum vorm en inhoud te geven? Vraag je je af hoe je dat nou toch moet doen met het pgp of wil je de aansluiting van de onderbouw op de bovenbouw beter vormgeven? Kom op de Landelijke Netwerkdag zeker even een kijkje nemen in onze stand en maak kennis met ons materiaal en onze adviseurs. Je bent van harte welkom!

Uitgeverij Vertoog

Uitgeverij Vertoog staat al jaren bekend als een betrouwbare, flexibele aanbieder van (technisch) lesmateriaal. Voor zowel de onderbouw als de bovenbouw hebben wij verschillende praktische lesmethodes. Voor D&P bieden wij recent herzien lesmateriaal voor de profieldelen en werken we hard aan de keuzevakken. In de herziene boeken werken wij nauw samen met Fectar, een gratis app waarbij leerlingen hun werkstukken in AR/VR kunnen bekijken. Daarnaast kunnen de leerlingen eenvoudig hun eigen AR/VR-applicaties in Fectar maken om deze te gebruiken bij bijvoorbeeld het maken van een presentatie. Kom gerust langs voor een demonstratie!

Fectar

Fectar brengt de toekomst van onderwijs naar vmbo-docenten van Dienstverlening en Producten. Met onze AR- en VR-technologieën maken we leren levendig en interactief, zonder dat er technische kennis voor nodig is. Door onze samenwerking met uitgeverij Vertoog integreren we deze innovatieve technieken naadloos in het lesmateriaal, waardoor we een nieuwe dimensie toevoegen aan het onderwijs. Ontdek hoe Fectar het leren transformeert en maak kennis met de mogelijkheden tijdens de Landelijke Netwerkdag.

Uitgeversgroep

Op zoek naar een lesmethode D&P voor de leerwegen van het vmbo? Kom dan even bij ons langs. We tonen je graag de lesboeken voor bb, kb en gl én onze lesmaterialen voor het praktijkgerichte programma (pgp). We werken volgens de E+-formule, dat wil zeggen lesmaterialen op papier én digitaal. Leuk om je even te zien en bij te praten. We horen met plezier jouw eventuele wensen! Team Uitgeversgroep.

Boom Beroepsonderwijs

Op zoek naar praktische en afwisselende leermiddelen voor jouw Dienstverlening en Producten-leerlingen? Kom dan bij de stand van Boom Beroepsonderwijs langs! Wij laten je graag al onze Edu4all-boeken en digitaal lesmateriaal zien. En neem ook een kijkje in onze vernieuwde keuzevakken, Rekenen voor D&P en Kennismaken met D&P.

IkcircuLEER - Coöperatie Leren voor Morgen

Hoe krijgt duurzaam onderwijs vorm in het beroepsgerichte vmbo en praktijkonderwijs? Op circuleren.nu staan al tientallen praktijkverhalen van docenten en schoolleiders op de kaart, die we optekenden in samenwerking met het Platform vmbo D&P en de Coöperatie Leren voor Morgen. Welke ervaringen met duurzaamheid en circulariteit binnen D&P mogen daar volgens jou zeker niet ontbreken? Daarover gaan we graag het gesprek met je aan, en natuurlijk ook over de lessen van ikcirculeer.nl.

LessonUp

LessonUp is de meest intuïtieve, interactieve tool speciaal ontwikkeld voor en door docenten. Hiermee kun je eenvoudig interactieve lessen maken voor je leerlingen. Ontwikkel nieuwe lessen - zelf of met behulp van onze AI-assistent Maia -, upload je bestaande PowerPoints of gebruik één van de duizenden aanpasbare lessen uit onze bibliotheek. Al onze interactieve onderdelen zijn gemakkelijk, toegankelijk en gemaakt voor docenten zoals jij. Jouw LessonUp-les geeft jou de controle in het klaslokaal.
Laten we samen de toekomst van het onderwijs vormen!

Studio BX - Uitgeverij NEO

Studio BX, de methode voor keuzevakken op het vmbo
Ben je op zoek naar een complete lesmethode voor keuzevakken? Met actueel lesmateriaal, creatieve opdrachten en vooral heel veel praktijk? Maak dan snel kennis met het lesmateriaal van Studio BX!
Studio BX is de nieuwe onlinemethode voor keuzevakken in het vmbo. Hier vind je alle populaire keuzevakken onder een dak. Kant-en-klaar lesmateriaal waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Of verrijk je les met onze pakkende video’s, uitdagende opdrachten en activerende werkvormen. Zo heb je als school een breed aanbod, zonder dat docenten voor ieder keuzevak zelf materiaal moeten ontwikkelen.
De keuzevakken van Studio BX hebben een herkenbare opbouw en zijn geschreven in toegankelijke taal. De speelse vormgeving, de vele maak- en doe-opdrachten en de handige stappenplannen maken de methode extra aantrekkelijk voor leerlingen.

Bedrijf in de klas

Bedrijf in de Klas maakt onderwijs met bedrijven én helpt docenten om dat zelf te doen. Hiervoor hebben wij gratis lesmateriaal, trainingen en tools ontwikkeld die docenten helpen om makkelijker samen te werken met bedrijven. Denk voor D&P aan vak-/profieloverstijgende en integrale opdrachten en aan opdrachten voor het praktijkgerichte programma. Ben je al goed op weg samen met bedrijven, maar heb je nog wat vragen? Kom dan vooral ook even langs – we weten niet alles, maar wel veel en denken graag met je mee!

3D Gilde

3D Gilde (voormalig SketchUp Studio) is sinds 2010 dé specialist voor SketchUp in het onderwijs. Naast trainingen in dit zeer intuïtieve en gratis tekenprogramma kun je hier terecht voor praktijktoepassingen als lasersnijden, 3D-printen & VR. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen in ons lespakket SketchUp voor het vmbo. Kom langs en we laten zien waarom tekenen met SketchUp naast nuttig ook ontzettend leuk is om te doen.

Skills Talents - Teamvakwedstrijden voor het vmbo

Skills Talents biedt uitdagende vakwedstrijden voor alle vmbo-profielen. Daag jij je leerlingen uit het beste van zichzelf te laten zien? Bij onze stand geven we je meer informatie over deelname die specifiek gericht is op het profiel Dienstverlening en Producten. Daarnaast verstrekken we informatie over de loopbaanoriëntatieonderdelen tijdens Skills The Finals.

redesign.life 

redesign.life - Beleef het nieuwe leven. Het jaar 2030 is dichterbij dan we denken. Wist je dat je vanaf dat jaar alleen nog nieuwe elektrische auto’s kunt kopen? Ook worden steeds meer steden autoluw en wordt deelvervoer vanzelfsprekender. Wat is de impact hiervan? redesign.mobility streeft er middels het GreenKarting-scholenprogramma naar om de motivatie tot instroom in een technische vakopleiding te verhogen.

AREXX Engineering

De leukste bouwpakketten voor het techniekonderwijs komen van AREXX Engineering uit Zwolle. Bij AREXX worden met veel passie al zo’n 20 jaar samen met techniekstudenten bouwpakketten ontwikkeld, die perfect aansluiten bij het Nederlandse techniekonderwijs.

Deze producten worden altijd met veel enthousiasme ontvangen door de jeugd, ook tijdens de techniekevenementen waar wij aan deelnemen. Met onze bouwpakketten hebben de leerlingen echt het gevoel dat ze met techniek bezig zijn en leren ze werken met gereedschappen. De handleidingen geven vaak ook een stukje theorie en educatieve achtergrondinformatie. Bestseller is ons Tiny (Solar) House, een leerlijn waarmee je de leerlingen op begrijpelijke wijze meeneemt in de energietransitie.

Johnnies Artwork

Na 60fps nu ook Play-To-Gather voor profielmodule 4 Digitaal ontwerpen en website bouwen

Geef een gemiddelde vmbo’er een boek met honderden begrippen en de leerling haakt wellicht snel af. Om deze reden ontwikkelt Johnnies Artwork ludodidactisch lesmateriaal. Het ziet eruit als een spel, maar het is een leermiddel! Na 60fps voor D&P profielmodule 4 is er nu ook Play-To-Gather (PTG) Digitaal ontwerpen en website bouwen. Bij PTG spelen leerlingen samen om vraag-en-antwoordkaarten te verzamelen voor punten.

De 43 Gemechaniseerde Brigade

Ook dit jaar is 43 Gemechaniseerde Brigade,  Bizon Compagnie aanwezig!

De 43 Gemechaniseerde Brigade is de brigade waarbij pantservoertuigen de hoofdrol spelen, zoals de Combat Vehicle (CV90) en andere voertuigen waarmee militairen snel kunnen bewegen. Maar weet je ook dat de brigade uit infanteristen en genisten bestaat?
De 43 Gemechaniseerde Brigade is een unieke combinatie tussen mens en machine en vertelt je graag meer over onze vakgebieden en de mogelijkheden voor leerlingen om kennis te maken met ons. Kom langs op onze stand en ontdek alles over de spannende wereld van de brigade!

Expertisepunt LOB

Kom je ook naar onze marktkraam tijdens de landelijke netwerkdag D&P? Dan kan je ons alles vragen over LOB! We nemen voor jou (duurzaam hé!), allerlei QR-codes met inspiratie mee.

VRinSCHOOL

VRinSCHOOL helpt scholen om Virtual Reality succesvol in te zetten. Via het leerplatform gaan leerlingen aan de slag met praktijkgerichte leermodules.

Zo richt een van deze modules zich op digitale geletterdheid. In deze module maken leerlingen kennis met VR door verschillende ruimtes van 2D naar 3D in te richten. Denk hierbij aan een restaurant, kantoor of woning.

Daarnaast bieden we modules aan over veiligheid en EHBO. Binnen deze modules is het de taak van de leerling om alle veiligheidsrisico's te herkennen en op de juiste manier te handelen.

Tijdens de informatiemarkt laten we je graag kennismaken met het VR leerplatform en de leermodules. Ook vertellen we je graag meer hoe VR nu al wordt ingezet binnen D&P.

Heutink Voortgezet

Heutink VoortgezetHeutink Voortgezet is jouw D&P-kennispartner met ervaring, kennis en kunde rondom vertrouwde en nieuwe onderwijsthema’s:
- voor antwoorden op vragen over leerlijnen en ontwerpprocessen
- voor innovatieve leermiddelen en moderne technologieën
- voor een groot netwerk met ervaringsdeskundigen die de wereld van het onderwijs kennen
- voor totale en unieke inrichtingsoplossingen
Dus van leerproces naar leermiddel en alles passend in een eigentijdse leeromgeving. Met Heutink maak je elke dag mooier onderwijs.

WIA Educational

WIA Educational is dé vooruitstrevende leverancier van kant-en-klare complete educatieve werkplekken, bestaande uit hardware, software en lesmateriaal. De werkplekken zijn direct in een lessituatie te gebruiken. Tijdens de informatiemarkt kunt u bij WIA terecht om verschillende werkplekken werkend te bekijken, zoals SmartHome, Desktop Laser, Programmeren, Virtual Reality, 3D-Scanners en 3D-Printers.

 

De inschrijving is helaas gesloten.
Heb je toch interesse of was je net te laat met inschrijven? Stuur dan een e-mail naar info@platformdenp.nl.

 

Ook dit jaar organiseren we de Landelijke Netwerkdag D&P in

De Basiliek

Wiltonstraat 56

3905 KW Veenendaal

De Basiliek beschikt over ruime (gratis) parkeermogelijkheden en ligt op loopafstand van het intercitystation Veenendaal-De Klomp. Voor de routebeschrijving, zie https://www.basiliekveenendaal.nl/bereikbaarheid/.

Voor vragen kun je contact opnemen met Petra Prinsen-Koning via info@platformdenp.nl of 06-23817832.